Чешкият премиер Андрей Бабиш отрече да е предоставял документи със секретна

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш отрече да е предоставял документи със секретна
Коментари Харесай

Чешкият премиер отрече да е предоставял документи за сделката с ЧЕЗ

Чешкият министър председател Андрей Бабиш отхвърли да е предоставял документи със секретна информация на Бойко Борисов, съдържащи детайлности по финансирането на договорката с ЧЕЗ, заяви bTV като се базира на чешкото издание " Лидови вести ".

„ Премиерът (Борисов – б.р.) ме осведоми, че той има проблем с компанията (б.р. „ Инерком ”, която купи дружеството) и със договорката и аз му обясниха по какъв начин е станала тя от чешка страна. Не харесвахме изключително предлагането за покупка, само че Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е транспарантна, парите са транспарантни и Надзорният съвет е одобрил договорката ”, декларирал Бабиш, представен от чешката държавна информационна организация.

Той категорично акцентира, че е отказал да даде документи на българската страна. Малко по-рано през днешния ден обаче от държавната пресслужба оповестиха, че информация от Бабиш е заведена в секретното деловодство на Народното събрание като реакция на изказвания на Българска социалистическа партия в Народното събрание през днешния ден, че желаят разсекретяване на данните, а също и че няма конфиденциален документ, а единствено " един хвърчащ лист ".

"  Информацията, обвързвана с източниците на финансиране на договорката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители през вчерашния ден, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, откакто беше поискана от премиера Борисов при извършения телефонен диалог сред двамата. Върху нея няма гриф за сигурност, само че заради обстоятелството, че не е формирана от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за възможни бъдещи банкови интервенции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание. Без да разясняваме наличието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата публична информация по договорката и тя беше предадена на народните представители неотложно след приемането й ", се показва в известието от кабинета.

„ Като разгледах това, което министър председателят на Чехия ми изпрати в този момент – сега, в който го получих, пристигнах да го засекретим и да го кажем на хората, тъй като има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, съветски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми ”, съобщи през вчерашния ден на ексклузивен брифинг в Народното събрание Бойко Борисов. Той изрично отхвърли връзка със договорката и даже предизвести, че " този път оставка няма да има, а тези хора ще бъдат разнищени до дъно. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР